Egészségesen a migrén ellen

http://www.enportal.hu/egeszsegesen-a-migren-ellen.html

Egészségesen a migrén ellen!


A migrén az egyik leggyakoribb fejfájás fajta, sajnos minden 5. nőt érint. A helytelen, rossz táplálkozás számos betegségnél kiváltó ok lehet és ebbe a fejfájás is beletartozik. Lássuk melyek azok az élelmiszerek, amelyek tiltó listán vannak.

Mitől fájhat a fejed?

A túlzott alkoholfogyasztás másnap meghozza „eredményét” lüktető fejfájás formájában, ez a másnaposság. De szintén kétoldali fejfájáshoz vezethet az is, ha egy hosszabb ideig nagy mennyiségben fogyasztott élelmiszert hirtelen megvonunk szervezetünktől. Szintén ide tartozik a koffein megvonás, amely a fejfájás mellett más tüneteket is produkál: hangulati ingadozás, fáradtság, idegesség. De a fejfájás visszavezethető valamely ásványi anyag vagy nyomelem hiányára is.



Egyénileg fel kell térképezni, hogy kinek milyen élelmiszer idézi elő a migrént. De érdemes elkerülni a hisztamin és a tiramin tartalmú ételeket ugyanis ezek fokozhatják a migrént. Fogyasszunk friss élelmiszereket és legyünk óvatosak a tartósítószeres ételekkel. Mindenek előtt álljunk át egészséges, folyadékban gazdag életmódra.



Ételek amelyek migrént okozhatnak:



• Tiramin tartalmú ételek: citrusfélék, olívabogyó, avokádó

• Húsfélék: nyers kolbász, virsli,belsőségek, csomagolt húsok

• Tejek, tejtermékek: sajt, tejföl, vajkrém

• Csokoládé

• Koffein: Valakinél előidézi, de van, hogy csökkenti a tüneteket

• Alkohol: Főleg a sör, pezsgő és vörösbor. Törekedjünk kevesebb fogyasztásra illetve a minőségre!





Azonban ez mind csak tájékoztató jellegű. Egyénenként változik, hogy az ételek mekkora mennyisége váltja ki a migrénrohamot. Tehát sajnos nincs olyan élelmiszer, amely megakadályozhatná a migrénes fejfájást, viszont jó hír, hogy egyes ételek kedvezően hatnak a betegségre. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend különösen ajánlatos a migrénbetegeknek.

Kiemelten fontos a magnéziumban gazdag táplálkozás - a gabonatermékek, zöldségfélék és különböző magok fogyasztása. Valamint figyeljünk oda a folyadékbevitelre, az ideális mennyiség napi 2,5 liter.

Kategória: Egészség, betegség -> Egészség

AllergiaBetegápolás, gondozásBetegségBőrbetegségekCsontkovácsCukorbetegségDaganat, rákDepresszióDietetikaEgészség, életmód magazinEgészséges táplálkozásFogászat, fogorvosFogyatékkal élőkFogyókúra, diétaFüggőségFülgyertyaGerincbetegségGyermekbetegségGyógyászati eszközökGyógynövényGyógyszerGyógytorna, gyógymasszázsHomeopátiaKlinika, kórházMéregtelenítésNemibetegségNőgyógyászat, női egészségOrvosPszichológia, személyiségSzem, látásSzív és érrendszerTáplálkozásTermészetgyógyászatUrológia, férfi egészségVegetariánusVírus, fertőzésVitamin, étrendkiegészítő