Amit a banánról tudni érdemes!

http://www.enportal.hu/amit-a-bananrol-tudni-erdemes.html

Tudtad, hogy a banán magnéziumban és káliumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra? Vagy azt, hogy a nap bármely szakaszában energiával látja el szervezetünket? Ha nem és érdekel még róla néhány érdekesség valamint, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak, akkor olvass tovább!
A banánról

A banán cserjén terem és nem fán. A banáncserje levelei akár 10 méter magasra is megnőhetnek. Egy cserjén nagyjából 150-200 banán terem. A banán a cserjén 9 hónapig növekszik. Ezután sem érett sárgán hanem még zölden szedik le a cserjéről. Majd ezután európai országokba szállítják ami kb. 2 hetet vesz igénybe. Miután megérkezett az adott országba ott kezdik el érlelni.


Összesen 670 fajta banán létezik, hazánkban a Cavendish banánfajta a legismertebb.


Egy átlagos banán összetételét tekintve:

• 16 g szénhidrátot
• 4 g rostot
• 2g fehérjét
• 0,4 g zsírt
• 682 mg káliumot
• 140 mg kálciumot
• 78 mg magnéziumot tartalmaz.
• Kalóriatartalma 140 kcal


A stresszes életet élünk együnk banánt ugyanis stresszűző hatással bír. Növényi pigmentel látja el a szervezetet ami nyugtató hatású. Sok benne az A, C és E- vitamin amely fiatalon tartja a sejteket így a banánt öregedés lassító gyümölcsként is szokták emlegetni. A banán javítja a memóriát, segít a gondolkodásban. Antacid-hatásának köszönhetően,megvéd a gyomorfekélytől. Vérszegények figyelem! A banánnak magas a vastartalma, így növeli a hemoglobint a vörös vérsejtekben.


Mi főleg a banánt nyersen fogyasztjuk, de más banántermő országokban gyakran a banánból köretet vagy sült banánt készítenek.

Kategória: Egészség, betegség -> Egészséges táplálkozás

AllergiaBetegápolás, gondozásBetegségBőrbetegségekCsontkovácsCukorbetegségDaganat, rákDepresszióDietetikaEgészségEgészség, életmód magazinFogászat, fogorvosFogyatékkal élőkFogyókúra, diétaFüggőségFülgyertyaGerincbetegségGyermekbetegségGyógyászati eszközökGyógynövényGyógyszerGyógytorna, gyógymasszázsHomeopátiaKlinika, kórházMéregtelenítésNemibetegségNőgyógyászat, női egészségOrvosPszichológia, személyiségSzem, látásSzív és érrendszerTáplálkozásTermészetgyógyászatUrológia, férfi egészségVegetariánusVírus, fertőzésVitamin, étrendkiegészítő